Dode Zielen

zondag, januari 13, 2002


WASHINGTON De Amerikaanse president Bush is flauwgevallen toen hij in het Witte Huis naar een footballwedstrijd op de televisie keek.Hij viel daardoor van de bank.Medisch onderzoek wees uit dat er niets ernstigs aan de hand is.


Het leven door Dode Zielen verklaard, doe er uw voordeel mee!

DZ_2: (5:10 AM) u bent ook niet altijd de vrolijke klaas
DZ_2: (5:10 AM) en terecht niet
DZ_1: (5:10 AM) ik ben wel een optimist van heb ik jou daar hoor
DZ_1: (5:10 AM) tegen wil en dank
DZ_1: (5:10 AM) heug en meug
DZ_2: (5:10 AM) het is allemaal ellende, wist u dat?
DZ_2: (5:11 AM) het hele leven en dat is nou juist zo grappig
DZ_1: (5:11 AM) u hebt het door
DZ_2: (5:11 AM) ziedaar mijn levensfilosofie
DZ_2: (5:11 AM) de enige om mee te overleven, dat weet u ook
DZ_1: (5:11 AM) bij elke tegenslag sla ik me op de knieeen van het lachen
DZ_2: (5:11 AM) zeker
DZ_2: (5:12 AM) ik lach me de hele dag gek
DZ_1: (5:12 AM) u ook al?
DZ_2: (5:12 AM) jazekersCioran zegt Glen Baxter.
Dode Zielen denken het hunne.
(Kutsites-alert.)


HET IS HIER SLIKKEN OF STIKKEN.
Physically ill and suffering from depression, Rothko committed suicide on February 25, 1970.


OSCARWINNAAR!


Tuinman in de tuinen van TWICKEL.


Wordt allen wereldspits en speel de finale.


In het handelen is de mens beperkt maar in het denken
VRIJ!


OIJEN Bij een ongeval bij het Brabantse Oijen zijn 3 doden en 2 zwaargewonden gevallen.De slachtoffers zaten in een autobusje dat tegen een boom botste. ASSENDELFT Een vrouw (23) uit Hoofddorp is overleden,nadat zij in een manege in Assendelft een fatale val van een paard had gemaakt.De vrouw was achterover van het paard gevallen en met haar hoofd op een betonnen rand terechtgekomen. DEN HAAG Voormalig lid van de Raad van State J.M.Kan is zaterdag in Den Haag overleden.Kan (97) maakte van 1959 tot 1979 deel uit van de Raad van State.Hij is de zoon van ex-minister J.B.Kan en de broer van de cabaretier Wim Kan. OSLO De Noorse politie heeft bij het ski-oord Geilo het lichaam gevonden van een man die kort tevoren een echtpaar en een van hun zoons doodgeschoten zou hebben.De dader,wiens motief onbekend is,zou zelfmoord hebben gepleegd. SRINAGAR Het Indiase leger heeft in Kashmir twee mannen gedood die een militaire patrouille met messen hadden overvallen.Beiden hadden een Nederlands paspoort bij zich.Hun namen duiden op een Arabische afkomst.Het incident vond plaats bij het meer van Dal,een plaats waar doorgaans veel toeristen komen.


Waarschuwing:
Aus der Hölle wurde eine tote Seele geschickt, um die Konferenz
zu stören und ihren positiven Ausgang zu verhindern.


Wo ist Dorbeck?Zondag literatuurdag.
Zondag tweedewereldoorlogdag.


Zweiter Weltkrieg - die Deutschen halten die Niederlande besetzt. Osewoudt, bei seinem Onkel aufgewachsen, mit der sieben Jahre älteren und unattraktiven Kusine, die ihn schon bei seiner Aufnahme in den väterlichen Haushalt verführte, verheiratet, betreibt den Tabakladen seines Vaters. Dieser wurde von Osewoudts geisteskranker Mutter ermordet. Eines Tages betritt ein Mann in holländischer Uniform, er nennt sich Dorbeck, den Laden. Er ähnelt Osewoudt auf verblüffende Weise: Statur, Größe, Gesicht, er könnte der Zwillingsbruder sein. Sie unterscheiden sich lediglich in Haarfarbe und Bartwuchs. Osewoudt nämlich weist die Besonderheit auf, ihm wächst kein Bart. Haut und Stimme sind feminin. Mit der Begegnung der beiden Männer beginnt Osewoudts bizarrer Weg in den niederländischen Widerstand gegen die deutschen Besatzer. Ohne konkrete Beziehungspunkte, ohne jegliche Reflektion über sein Tun folgt er Dorbecks Aufträgen bedingungslos. Er trifft sich mit anderen Widerstandskämpfern, er mordet kaltblütig, kommt in deutsche Haft, wird befreit. Wer seine Befreier sind, erfährt Osewoudt nicht. Bei Kriegsende wird Osewoudt wieder verhaftet, diesmal aber durch seine Landsleute. Man ist überzeugt einen Landesverräter arrestiert zu haben, der für die Deutschen als Spion arbeitete. Wo ist Dorbeck, der einzige Zeuge, der Osewoudts Unschuld bezeugen könnte? Gibt es ihn?Wo ist Dorbeck?


De bijdragen van zondag worden mede mogelijk gemaakt dankzij een gulle bijdrage van
TERRORAMA.

(De slechtste Nederlandse speelfilm aller tijden.)


VERWaRring aLOM.Verondersteld J.D. Salinger.Misschien Thomas Pynchon.There have also been many rumors that Salinger was actually the same person as Thomas Pynchon. Now, anyone who reads both authors would know that the stylistic differences between the two are quite great, however this rumor persists. It has resurfaced with Pynchon's publication of his first new novel in quite a long time, Mason & Dixon, and Salinger's forthcoming Hapworth.
Mason & Dixon, by Thomas Pynchon.


IK BEN THOMAS PYNCHON!


Ik ben Thomas Pynchon.


Linken is voor mietjes!

De Tintorettostraat revisited

Mijn criminele aktiviteiten met Gerard van het Reve
in de tweede wereldoorlog

Door

Wouter Wagener


Brothers in Crime

Bij wie het idee om overvallen te plegen het eerst opkwam kan ik niet meer reconstrueren. Het meest waarschijnlijke is dat wij elkaar via onze gesprekken op dit soort denkbeelden hebben gebracht en dat het bezettingsklimaat van die dagen er in aanzienlijke mate toe heeft bijgedragen dat wij tamelijk ongevoelig waren voor de te verwachten consequenties. Het lag voor de hand om onze slachtoffers te zoeken onder zwarthandelaren en als "deutschfreundlich" bekend staande lieden. Daar immers kon je royale voedselvoorraden verwachten. Ik kreeg toen een lumineus idee. Aan de Transvaalkade woonde familie van mij: een oom en tante met drie dochters en een zoontje. Mijn ouders waren gebrouilleerd met dit gezin. De aanleiding daarvoor was zeer waarschijnlijk van futiele aard. Wij spraken elkaar dus niet, maar waren wel van elkaars wel en wee op de hoogte. Er was namelijk nog een oude invalide tante, die zowel bij ons als bij de familie van de Transvaalkade op bezoek kwam. Bij ons roddelde ze over deze familie en omgekeerd. Volgens haar was er aan de Transvaalkade "een weelde aan voedsel". Dat kwam omdat één van mijn nichten een relatie met een Duitse soldaat onderhield. Deze soldaat was kok bij het Marine Etablissement op Kattenburg en had dus toegang tot grote voedselvoorraden. Over de betreffende nicht was enkele maanden tevoren een opsporingsbericht met haar foto in de krant verschenen. Dat bericht had geholpen want na enkele dagen werd bekend dat ze door een veldwachter was gevonden onderaan een dijk in de Middelveldsche Akerpolder of daaromtrent in de armen van een Duitse soldaat. Of deze de eerdergenoemde kok was danwel een andere soldaat-minnaar weet ik niet, mijn nicht was in ieder geval zwanger van een Duitse soldaat.
Ik vertel er meteen bij dat deze geschiedenis mijn oom veel verdriet moet hebben gedaan. Hij was namelijk een linkse sociaal-democraat en politiek gezien zeer anti-duits.
Mijn nicht is in de Boerhaave-kliniek van het kind bevallen, waarbij ze door een soort welkomstcomité van Duitse vrouwen werd gefêteerd met bloemen, taarten en fruit.

Wij hebben van de invalide tante maar een deel van het verhaal van de familie op de Transvaalkade gehoord. Veel later heb ik pas gehoord in welke tragische verwikkelingen dit gezin terecht was gekomen. Nu, achteraf, kan ik zeggen dat, als ik van alles op de hoogte was geweest, van de overval had afgezien. Ik weet niet of het ons toen weerhouden zou hebben.
De betreffende Duitse soldaat was een Oostenrijker van katholieke huize. Wellicht omdat mijn oom na de oorlog repercussies vreesde voor zijn dochter en aanstaande schoonzoon, heeft hij de Oostenrijker ertoe overgehaald te deserteren en onder te duiken. Die jongen wilde namelijk een serieus huwelijk met mijn nichtje, een echt katholiek huwelijk met bijbehorend kerkelijk ritueel. Mijn oom is tegelijk met hem ondergedoken. De details van dat onderduiken, of de twee mannen op hetzelfde adres zaten of niet en of het de kelder van het huis aan de Transvaalkade betrof of een ander adres, herinner ik mij niet meer. Wel herinner ik mij uit het verhaal dat de soldaat citer speelde en dat die citermuziek is gehoord door passanten. Hij werd verlinkt en is door de Duitsers opgepakt en als deserteur veroordeeld. In eenvesting te Luik is hij tezamen met andere deserteurs gefusilleerd. Het curieuze van zijn terechtstelling was dat die na de capitulatie plaats vond. Geheel volgens militair oorlogsrecht hebben de geallieerden goed gevonden dat veroordeelde deserteurs alsnog werden gefusilleerd. Het verhaal gaat dat de geallieerden zelfs nog de geweerpatronen voor de fusillade hebben verschaft.

Geheel onwetend van dit drama hebben wij onze overval gepland en uitgevoerd. Wij zouden aanbellen en ons voor S.D.-mannen uitgeven die op zoek waren naar "Schwarzhändler".
Gerard behoefde geen andere vermomming dan een stoere regenjas en een speelgoedpistool. Omdat de familie mij nog van vroeger kende moesten mijn rossige haren, die onder de gleufhoed vandaan kwamen, op primitieve wijze met houtskool zwart gemaakt worden. En verder voorzag ik mijzelf van een zwarte houtskoolsnor. Wij wisten dat mijn oom niet vaak thuis was, later zou ik de reden daarvoor te weten komen.
Op weg erheen klopte het hart mij in de keel, maar Gerard kende ogenschijnlijk geen angst. Hij sprak niet over wat wij gingen doen, maar over geheel andere zaken. Hij straalde een zakelijk soort kalmte uit.
Wij belden aan, mijn tante deed open en op dat moment zag ik de raskomediant in Gerard. Zijn kaken verstrakten zich, hij richtte het speelgoedpistool op mijn tante en blafte: "Sicherheitsdienst!". Mijn tante deinsde angstig achteruit en wij betraden de kamer. Die voor mij bekende kamer tolde op dat moment om mij heen. Daar waren twee van de drie dochters en het zoontje, dat ik voor het laatst had gezien toen hij nog in de box stond. Nu was het een knaap van een jaar of tien. "Ausweise bitte!" snauwde Gerard. Er werd nerveus in tasjes en laden naar Ausweisen gezocht. Als assistent Heinrich nam ik ze in ontvangst en overhandigde ze aan Gerard, die ze vervolgens controleerde. Ik had tevoren het woord "Bezugskarte" ofwel distributiekaart uit mijn hoofd geleerd. Mijn inbreng was deze Bezugskarte op te vragen. Die kwamen ook tevoorschijn, maar mijn tante bezwoer dat er niets extra's in huis was. "Blödsinn!" bulderde Gerard, "Heinrich, untersuche die Küche!" In de keuken trof ik worsten, vlees, meel en broden aan, zij het niet in excessieve hoeveelheden. Ik had de pech dat juist op dat moment het derde nichtje door de achterdeur de keuken binnenkwam. Zij viel zowat in zwijm toen ik de speelgoedrevolver op haar richtte. Met nog steeds van angst kloppend hart constateerde ik dat het kleine meisje van toen inmiddels een heel knappe tiener was geworden.
Gerard bleef zijn rol uitstekend spelen. Toen ik naar zijn zin wat te lang in de keuken bleef schreeuwde hij: "Aber Heinrich, finden Sie denn nichts?"
Gerard hield de familie op strenge toon voor dat zij onder geen beding de eerste uren het huis mochten verlaten, want er zou nog een nacontrole komen. Toen mijn tante protesteerde dat haar zoontje voor een of ander voedselprogramma voor kinderen buiten Amsterdam moest zijn, zei Gerard op sussende toon dat dat geen probleem behoefde te zijn. Met een volle koffer vertrokken wij vervolgens.
Toen wij ter hoogte van de Berlagebrug waren ontdekte ik tot mijn grote verdriet dat ik mijn mooie leren handschoenen met van die grote kappen had achtergelaten. "Nou, dan gaan we ze ophalen", zei Gerard rustig. Wij liepen de hele route weer terug. De handschoenen waren al gevonden, want toen we aanbelden kregen wij die onmiddellijk door mijn tante aangereikt met een beleefd prevelementje: "Alstublieft heren, uw handschoenen."
Het was zo gemakkelijk gegaan dat wij op de terugweg over geheel andere zaken spraken. Gerard vertrouwde mij toe dat hij later een groot schrijver wilde worden, een Céline. "Ken je 'Voyage au bout de la nuit'?" vroeg hij. Ja, die had mijn vader in de boekenkast staan. Mijn vader was correspondent Frans op een expeditiekantoor en kende het boek. Hij vond het ook een magistraal boek. Mijn school-frans was niet toereikend om het te lezen.
Thuis gekomen hingen wij een verzonnen verhaal op ter verklaring van de meegevoerde buit, waar onze respectievelijke ouders vrede mee hadden.


De overval op de Tintorettostraat 17 I

Was het overmoed vanwege het slagen van de overval op de Transvaalkade? Of was het zucht naar nog meer avontuur en sensatie? Ik denk achteraf dat beide vragen bevestigend moeten worden beantwoord. Toén was ons motief vooral de, ondanks de veroverde buit, nog steeds nijpende voedselsituatie bij ons thuis. De buit van de Transvaalkade was natuurlijk in een paar dagen geconsumeerd.

Ons volgend project zou een eenvoudige inbraak worden.
Ik wist een echtpaar, behorend tot de kennissenkring van mijn ouders, te wonen in de Pijp die beschikten over een redelijke voorraad aardappels. Hun zoon had een baan bij het Graansilo en kon uit dien hoofde nog wel eens aan wat meel komen. Een deel van het meel werd geruild voor aardappelen en andere levensmiddelen. Die aardappelen werden bewaard op zolder. De toegangdeur naar die zolder was een wrak geval met een klein hangslot. Ik heb de gelegenheid gehad de situatie ter plaatse te observeren toen ik met de vrouw des huizes en aantal waxinelichtjes voor wat meel heb kunnen ruilen.
Het was zaak het echtpaar met één of andere smoes van huis weg te lokken. Ik wist dat hun dochter, die ergens in de Afrikanerbuurtbuurt woonde, zwanger was. De smoes was gevonden. Gerard moest, als buurman van hun dochter, de "boodschap" overbrengen aan het echtpaar, want mij kenden ze te goed. Hij belde aan en ging naar boven. Met een plechtig gezicht zij hij: "Ik moet u een bodschap van uw dochter overbrengen. U weet dat ze in verwachting is. Er is een kleine complicatie. U hoeft zich niet ongerust te maken, maar uw aanwezigheid is gewenst.". Ik denk achteraf dat hij daar nog aan toegevoegd zal hebben: "God bescherme u op uw weg" of een andere religieuze heilwens, want hij grossierde toen al in religieuze spreuken, toen nog meestal van Protestantse snit.
De ouders bedankten Gerard hartelijk, ook omdat ze veronderstelden dat hij, daar er geen tram reed, helemaal vanuit de Afrikanerbuurt naar hun toe was komen lopen. Nadat Gerard zich ervan vergewist had dat het echtpaar te voet was vertrokken, liep hij haastig naar het Sarphatipark waar ik op een bank zat te wachten.
Amateurs die wij waren beschikten wij niet over een echte inbrekerskoevoet. Met een schroevendraaier uit een gereedschapskist van mijn vader was het even wrikken aan het slot. Met een enorme knal vloog de deur open. Meteen daarna kwam er een stem van beneden uit het trapgat: "Is daar iemand?" Wij stoven naar beneden en riepen in het voorbijgaan dat één van ons was gevallen. Het liep goed af, maar wij stonden met lege handen buiten.
Enkele weken later hoorden mijn ouders het verhaal van het echtpaar en de gelukkige afloop ervan voor hun levensmiddelenvoorraad. "Wat kun je je toch vergissen in de mensen", had de vrouw tegen mijn moeder gezegd, "de man die bij ons aanbelde, was zo innemend en had zulke beschaafde manieren!"

Van ons volgende project was Gerard de geestelijke vader.
Dat was het plan om een overval t eplegen op het adres Tintorettostraat 17 I. Op dat adres woonde mevrouw Sipkes, een kennis van Van het reve's toenmalige vriendin Tine. Gerard en tine waren al enige malen bij deze dame op visite geweest. Gerard omschreef mevrouw Sipkes als een "onbenullig vrouwtje" die al enige tijd samenleefde met Ter Linden, de directeur van het City-theater. De wettige echtgenoot van mevrouw Sipkes verbleef al jaren in Engeland, waar hij als piloot een rol vervulde bij de Engelse luchtmacht, de RAF.
Het City-theater had de naam zeer "deutschfreundlich" te zijn. Er werden premières van Duitse films gedraaid en de zaal werd vaak verhuurd aan Duitse gezelschappen ten behoeve van bijeenkomsten van de Wehrmacht en de S.S.
Van het Reve beweerde dat de ruime voedelvoorraad, die hij bij zijn visites had waargenomen, te Danken was aan Ter Linden die de wegen kende om zich van extra levensmiddelen te voorzien. Van het Reve vond Ter Linden een "slijmbal". Een overval op slijmbal Ter Linden en onbenul mevrouw Sipkes zou in principe een A.B.C.-tje zijn, aldus Van het Reve. Uiteraard zou, vanwege de herkenning, de feitelijke overval niet door Van het Reve kunnen worden uitgevoerd. We zochten dus naar een derde man. Velen vielen af omdat ze te bang waren. Eindelijk vonden we een derde man in de persoon van Martinus Veldhuis, van beroep onderwijzer. Hij was een kennis van mijn vader uit de communistische jeugdbeweging, waar mijn vader jeugdleider was geweest. Veldhuis was inmiddels getrouwd en had twee dochtertjes. Eén van deze dochtertjes was zwaar ziek en zou eigenlijk moeten worden geopereerd, maar vanwege haar geringe gewicht zou er voor haar leven moeten worden gevreesd. Veldhuis was niet in staat om van zijn krappe onderwijzerssalaris voedsel bij te kopen. In deze desolate toestand besloot Veldhuis met ons mee te doen. Voor hem was het, veel meer dan voor ons, keiharde noodzaak om aan wat extra voedsel te komen.

In de afgesproken rolverdeling zouden Veldhuis en ik de taak krijgen bij het bewuste pand aan te bellen als functionarissen van de Sicherheitsdienst (S.D.) terwijl Van het Reve om de hoek van de Tintorettostraat, in de Rafaëlstraat, met twee fietsen op ons zou wachten. Gerard kende van zijn bezoeken de situatie in het huis. Mevrouw Sipkes woonde er alleen met een dienstbode. Er hingen ergens twee sleutels waarmee de badkamer van buiten kon worden afgesloten. Als mevrouw Sipkes en haar dienstbode lastig werden dan konden ze in de badkamer worden opgesloten.
De dag vóór de overval verschenen overal in de stad blauwe plakkaten waarin door de duitse autoriteiten werd gemeld dat diegenen die zich bij overvallen zouden uitgeven voor leden van de Sicherheitsdienst standrechtelijk zouden worden gefusilleerd. Ik weet zeker dat ik de plakkaten heb gelezen maar in de toestand van bewustzijnsvernauwing waarin, althans ik mij bevond heb ik dit gegeven totaal genegeerd. Ik was er van overtuigd dat de overval zou slagen. Terzijde wil ik opmerken dat dit een voorbeeld was van het feit dat dreiging met de doodstraf niet preventief werkt, zoals ik uit mijn latere studie weet dat de doodstraf nooit preventief werkt.
Ik weet niet of Gerard en Veldhuis de plakkaten hebben gelezen. Ik heb ze er niet over over gehoord en hield wijselijk mijn mond omdat ik besefte dat Veldhuis als getrouwde man en vader door de knieën zou kunnen gaan.

Op de bewuste dag togen wij gedrieën vanuit de Waverstraat waar Veldhuis woonde naar de Tintorettostraat. Veldhuis en ik waren voorzien van twee koffers., Van het Reve fietste naast ons met in zijn vrije hand de tweede fiets. De tweede fiets zou dienen als transportmiddel voor de te verwachten zware koffers.
Op weg naar de Tintorettostraat had Veldhuis mijm het voorstel gedaan te doen alsof wij enkele illegale krantjes, die hij in zijn binnenzak had, in de woning van mevrouw sipkes hadden aangetroffen. Ik vond het voorstel absurd en wees het meteen van de hand. Immers, het zou ons optreden meteen doorzichtig maken en, bovendien, hoe zou het te verklaren zijn dat illegale blaadjes in een deutschfreundlich milieu terecht kwamen?
Bij het betreffende adres aangekomen belde Veldhuis, voorzien van regenjas, gleufhoed en speelgoedpistool aan.
Na het gerepeteerde ritueel als S.D.-mannen met een onderzoeksopdracht naar voedsel verkregen uit zwarte handel stonden wij in de woning, nadat een vijfjarig jongetje, dat achteraf een zoontje van mevrouw Sipkes bleek te zijn, de deur had opengedaan. Met een snelle blik stelden wij vast dat Gerards beschrijving van de woning niet deugde: de badkamer kon niet van buiten worden afgesloten en er hing geen sleutel. Een tweede tegenvaller was dat behalve mevrouw Sipkes het jongetje aanwezig was, de dienstbode en haar vrijer, een boomlange man. Mevrouw Sipkes begon meteen te schreeuwen dat ze niets had misdaan, de diensbode begon te huilen en de vrijer probeerde te vluchten via de veranda.
Veldhuis hield vol dat er via zwarte handel verkregen etenswaar in huis was en dat deze nu in beslag genomen zou worden. Ik hield mij intussen bezig met de vrijer. Het was een bizarre situatie, deze man die twee koppen groter was dan ik stond zich tegenover die speelgoedrevolver te verontschuldigen dat hij Abraham heette. Hij huilde dat hij het zijn hele leven zijn ouders al verweten had dat ze hem zo'n verschrikkelijke joodse naam hadden gegeven.
De koffers die we bij ons hadden waren bij lange na niet genoeg om de enorme voorraad aan meel, erwten, eieren, zeep en vlees te bergen. Toen wij in één van de koffers een stuk vlees en drie overhemden die ik ergens zag liggen hadden gepakt, haalde tot mijn ontzetting Veldhuis opeens de blaadjes tevoorschijn en ging mevrouw Sipkes ondervragen over de herkomst ervan. Onze geloofwaardigheid, voor zover nog aanwezig, stortte ineen tegenover een furieuze en plotseling zeer kwaadaardige mevrouw Sipkes, die ons nu doorzag als doodordinaire inbrekers. Tot overmaat van ramp werd er gebeld. Het bleek de moeder van mevrouw Sipkes te zijn. Ze bleef maar bellen. Toen er niet open werd gedaan probeerde ze het bij de buren. Wij hoorden haar schreeuwen dat zij zeker wist dat haar dochter thuis was. Overhaast de koffers meezeulend kozen we het hazepad, achterna geschreeuwd door mevrouw Sipkes: "Houdt de dief!" Wij vluchten de Rafaëlstraat in en ik meende nog net gezien te hebben dat Gerard, die daar had staan wachten, mij de reservefiets nog had willen aanreiken. Het leek of de hele Tintorettostraat achter ons aanrende. In een flits besefte ik, en dat maakte mij nog banger, dat een straat verderop in de Euterpestraat (nu de Gerrit van der Veenstraat) het hoofdkwartier van de echte S.D. gevestigd was. Wij werden door omstanders gegrepen en ik schreeuwde: "Mensen laat ons gaan, we zijn illegalen". Een waanzinnige coïncidentie was dat de man die mij had vastgegrepen een oud-leerling was van het Vossius. Ik zei: "Zeeman, je kent me toch wel, laat me gaan." Maar hij zei dat ik wel zoveel kon zeggen en hij liet mij niet gaan. Ik zat bij hem in de houdgreep..
Direct na de bevrijding herdacht rector De Bruyn van het Vossiusgymnasium de omgekomen joodse leerlingen. Hij zei toen dat hem zojuist de verbijsternde tijding had bereikt dat de oud-leerling Zeeman vlak voor de bevrijding door de Duitsers tijdens een vuurgevecht was doodgeschoten. Het schijnt dat Zeeman deel had uitgemaakt van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Intussen was een Nederlandse politieman op het toneel verschenen. Hij hield ons onder schot. Ik was doodsbang dat ons laatste uur had geslagen. De politieman moest ons nu immers blijkens de S.D.-oekaze standrechtelijk executeren? In mijn angst ging ik over de arm van de politieman hangen die mij toen geruststelde: "Nee, ik schiet je niet neer, kerel." Wij moesten onze jassen uitdoen en met de handen omhoog tegen de muur gaan staan. De politieman had het speelgoedpistool afgepakt en hij loste een schot in de lucht. Tot grote hilariteit van de omstanders kwam er alleen een veertje uit.

Wij werden overgebracht naar het bureau Overtoom waar we in het dagverblijf moesten zitten in afwachting van overbrenging naar het Hoofdbureau van Politie aan de Elandsgracht. Daar heb ik Veldhuis pas op de hoogte gebracht van de plakkaten van de S.D. Wij verkeerden dagenlang in onzekerheid of wij al of niet aan de duitse instanties zouden worden overgeleverd. In het Handelsblad van 11 december had onde de titel Zoo leert men de jeugd een kort verslag gestaan. Overigens werd in dat artikel, gelukkig voor ons, geen melding gemaakt van het poseren als S.D.-mannen noch dat wij Duits hadden gesproken. Tot dan toe was het bericht blijkbaar aan de aandacht van de Duitse autoriteiten ontsnapt.
Veldhuis begreep dat hij in extra nadelige positie verkeerde, omdat hij de schijn tegen zich had van een jaren oudere man, een volwassen onderwijzer, die een scholier in dit avontuur had meegesleurd. Terwijl de feiten andersom lagen: Van het Reve en ik hadden deze vader van twee kinderen in het ongeluk gestort.
Met Veldhuis heb ik de afspraak gemaakt dat ik zou verklaren het hele plan bedacht te hebben. Hat aandeel van Van het Reve zouden wij geheel verzwijgen. Ik zou het verhaal opdissen dat ik in de rij voor de Centrale keuken staande een gesprek had opgevangen waarin gesteld werd dat de bewoonster van het bewuste huis over veel etenswaren beschikte. Daarnaast zou ik verklaren dat ik de ilegale papieren zogenaamd gevonden zou hebben. Deze afspraak ben ik enige dagen later nagekomen bij het verhoor door twee rechercheurs op het Hoofdbureau van Politie. In het proces-verbaal dat van dit verhoor is gemaakt is mijn verhaal vrijwel woordelijk opgenomen.

Na een nacht in een steenkoude cel in het bureau Overtoom werden de volgende dag onze namen afgeroepen. Met een koetsje getrokken door paarden werden wij naar het Hoofdbureau gebracht. Op het Hoofdbureau werden onze vingerafdrukken genomen en er volgde een oppervlakkig verhoor..
Ik kwam in een cel tercht waar al een zekere Adolf Vrijdaal verbleef. Het was een crimineel die zichzelf het Beest van Groningen noemde. Hij zat al sinds zijn veertiende jaar in gevangenissen. Hij geloofde in zijn eigen criminele gepredestineerdheid. Het was een aardige kerel die mij les in inbreken gaf. Behalve de cel deelden wij één boek, van Karl May. Dat boek diende zowel als leesvoer als closetrol. Eén keer heb ik zijn woede gewekt door een pagina te gebruiken die hij nog niet gelezen had.
De angst voor interventie van de Duitse autoriteiten werd pas een stuk minder toen wij, na het verhoor door de rechercheurs, aan commissaris Voordewind werden voorgeleid. De commissaris herinnerde zich dat zijn dochter Hilly zes jaar lang met mij in dezelfde klas op de lagere school had gezeten, te weten de Deurloschool in de Rivierenbuurt. Mijn vader was toentertijd voorzitter van de oudercommissie en sprak Voordewind regelmatig. Mijn gesprek met de commissaris verliep daarom niet zo stroef en had niet zozeer het karakter van een verhoor, maar eerder van een vaderlijk vermaan. Hij beloofde alles in het werk te stellen om ons uit de handen van de Duitse instanties te houden voor het geval deze in de zaak geïnteresseerd zouden zijn.

Van het Reve was dus de dans ontsprongen. Veldhuis beweerde later dat Van het Reve niet op de afgesproken plaats in de Rafaëlstraat had gestaan. Eén van ons had achterop de fiets kunnen springen en de ander had de vluchtfiets ter beschikking gehad. Bovendien was Veldhuis verbitterd dat Van het Reve geen juiste beschrijving had gegeven van de mentaliteit van mevrouw Sipkes: het was een aggressieve furie en bepaald geen doetje. Daarnaast had Van het Reve geen gewag gemaakt van de aanwezigheid van een vijfjarig zoontje en een dienstbode. Ik ben het met Veldhuis eens dat de beschrijving van mevrouw Sipkes en de overige omstandigheden in de woning er faliekant naast zat. Hij is mijns inziens echter wel in de Rafaëlstraat aanwezig geweest. Hij vertelde mij naderhand dat hij mij voorbij had zien rennen onder het slaken van de kreet "illegaal, illegaal!" Dit klopte inderdaad, want tegen een voorbijganger die mijn richting uitkwam om mij vast te grijpen, heb ik geroepen "wij zijn illegalen!", waarna de man terugweek. Ik kon mij echter voorstellen dat Van het Reve geen tijd meer heeft gehad om mij een fiets aan te reiken, omdat hij mevrouw Sipkes in het vizier kreeg, die achter Veldhuis en mij kwam aanrennen. Zelf weet hij later het falen van zijn reddingspoging aan mijn panisch gedrag met die gekke, door hem niet begrepen, kreet "illegaal, illegaal". "Ik dacht," zo verklaarde hij naderhand, "die is volslagen krankzinnig geworden".

Gerard heeft diezelfde middag nog mijn ouders en mevrouw Veldhuis verteld dat de zaak misgelopen was. Van onze verblijfplaats had hij uiteraard geen weet. Mijn ouders zijn er pas op 16 december, een week na onze aanhouding, ervan in kennis gesteld, dat wij op het Hoofdbureau ingesloten zaten. In de week van 9 tot en met 17 december, de dag van onze vrijlating, kwam Gerard elke dag bij mijn ouders langs om te horen of er al iets bekend was. Mijn ouders kregen een afkeer van hem. omdat hij op een koele, afstandelijke wijze allerlei doemscenario's schetste. "Ze zullen wel in Amersfoort zitten", opperde hij eens. Mijn ouders sidderden, want wie kende niet de verschrikkelijke verhalen, die er in die dagen over het kamp Amersfoort de ronde deden?
Op 17 december kwam Van het Reve weer eens langs en trof mij thuis aan. Ik was slechts even thuis, want op advies van commissaris Voordewind ging ik veiligheidshalve een tijdje onderduiken. De eerste trek op zijn gezicht was niet die van blijschap om een weerzien van kameraden. Enige momenten zag ik alleen wrevel en teleurstelling om mijn behoud. Dat maakte snel plaats voor een nieuwsgierig aanhoren van mijn wederwaardigheden. Vanaf dat moment heeft hij zich emotioneel losgemaakt van onze gemeenschappelijk beleefde avonturen. Hij bewaarde zorgvuldig de nodige distantie wanneer ik er later nog eens over begon. De mateloze spanningen en angsten die ik had doorstaan kon ik, tot mijn diepe teleurstelling, niet aan hem kwijt.
Enige weken na mijn vrijlating, toen het gevaar geweken was en ik weer in mijn ouderlijke woning was teruggekeerd, kwam ik hem op straat weer voor het eerst tegen. Hij verzocht mij dringend niet meer bij hem thuis te komen. Zijn moeder had op grond van gerard's verslag besloten mij voortaan de toegang tot huize Van het Reve teontzeggen. Hij bracht de beslissing van zijn moeder wat lacherig over, ik moest begrijpen hoe zijn moeder nu eenmaal dacht. Ik begreep onmiddellijk dat hij tegenover zijn moeder een voor hem gunstige voorstelling van zaken heeft gegeven en de criminele rol geheel naar mij had geschoven.
Ik heb dat moederlijke verbod met grote woede en eigenlijk ook verdrietig en beledigd aangehoord. Diep teleurgesteld was ik ook over de labbekakkerigheid van zijn weigering om dat verbod te trotseren.
Ik ben tot enkele jaren na de oorlog met Van het Reve blijven optrekken, maar de vriendschap werd niet meer wat hij in die laatste oorlogsjaren was.


HIER KNAPT U VAN OP HEH?


Vanwege ZONDAG presenteren de Dode zielen u de


WAARHEID


Putten, deksels en kipsaté.


c u later alligator.


Mede mogelijk gemaakt door.


Vesoul.Vandaag op het knekelveld: gewone mensen, maar dan net acceptabel.zaterdag, januari 12, 2002


Voelen jullie mijn kutje? Wacht even, ik doe het gordeltje even af. Nee, die panty's blijven zitten hoor, dat vind ik zelf geil: geneukt worden met mijn panty's aan. Mhmm, ooh ja... Niet te wild met die vinger in mijn doos hoor, aah! Doen jullie broeken maar even uit. Ja goed zo, wat een heerlijke zwengelende lullen hebben jullie toch. Kom, ik hou ze even vast, dat ziet er altijd wel goed uit voor de camera. Mensenlief, ik voel jullie bloed kloppen in mijn handen! Het is toch niet te geloven! En die dingen, die gaan zo meteen in mijn kut! Die verdwijnen over niet al te lange tijd tussen mijn benen, mhhhmm... Wat een lekkere vagina heb ik toch, mhmm... Ja voel er maar eens aan, weet dat er zoveel sperma in en uit is gegaan. Ooh ja, jij weet waar de plekjes zitten zeg, mhmmm. Mag ik je lul eens proeven? Hm? Eergisteren is te lang geleden toch? Daarom wil ik je proeven. Ooh, jij bent snel...


Dr D. stuurde ons een gevoelig gedicht.

Vannacht voor het eerst mijn sidderend sap
In een morsdode holte gespoten
Dat komt, bij de voorlaatste stoot is zij
Uit mijn armen, totaal onverhoopt,
Met mij dwars door de voorruit geschoten

Alles stuk. Kut man!


Update verenigingnieuws.

Op de stapel staande projecten van de Dode zielen in het kalenderjaar Anno Domini 2002 .

Tour De France.
Zondag 14 juli: 8e etappe Saint-Martin-de-Landelles - Plouay 214 kilometer
Mont Ventoux; beklimming van 21 km à 7,5 %

Werktitel:

Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Doel:
De eenvoudigen van geest en simpelen van ziel op speelse wijze confronteren met de hogere kunsten.

Middel:
Populaire sportevenementen als de Tour De France zijn bij uitstek voor onze akties geschikt vanwege de uitgebreide media-coverage.

Plan:
De Dode Zielen vertrekken 13 juli des nachts vanuit hun gerieflijke hotel in de nabijheid van de Mont Ventoux, bepakt
met kwasten en potten vol water en slijtvaste verf in diverse kleuren. Iedere Dode Ziel heeft een
eigen verantwoordelijkheid om de aan hem/haar bedeelde afstand en ruimte op de asfalt-flanken van de Mont ventoux
in te vullen. Doel blijft echter
het propageren van de kunst. Wij denken aan leuzen als: HUP PICASSO! of ALLÉZ KAREL APPEL!!!
Ook schrijvers en filosofen dienen aangemoedigd te worden.


De subsidieformulieren in de bekende bruine enveloppen zijn al op de bus.


Alweer ontvingen wij een bericht in code, zojuist.
Even een boodschap voor de 'dooie zoole '..

"Necrofielen zien crematoria niet zitten"
Dus!
en so !KNOKEN
EN
KNEKELS


Tijd voor een sneue link.


'Handig om bij te houden wie er weer iets nieuws geschreven heeft. Sla echter Dode Zielen maar over, want die zit de laatste tijd alleen maar wat te head-bangen op z'n toetsenbord om zichzelf in de top tien te houden. Die top tien mag er van mij toch wel uit.'
aldus Flipje uit Tiel.
'Hoe herkent men een Dode Ziel ?' is een vraag die per e-mail herhaaldelijk gesteld wordt. U bent nieuwsgierig blijkbaar.
De Dode Zielen zijn een gedachten-experiment, de virtuele maar tevens reëele uitkomst van de Einstein-Rosen-Podolski paradox.
Wij zijn niet meer dan bits en bytes -wij herkennen onszelf niet eens- en toch bestaan we.
Er zijn redaktie-vergaderingen nu, dan, hier en daar. Met geslemp en vraatzucht, hoererij is niet uitgesloten. Alles in het donker, het holst van de nacht. Dode zielen mijden elektries licht. Daglicht is verboden.
Dode Zielen houden niet van indringers; codes, wachtwoorden en herkenningstekens zijn daarom noodzakelijk.
De Dode Ziel herkent men aan de tattoo onder de linkerteen van de linkervoet, microscopies klein vakwerk verricht door iemand met zwijgplicht. Iedere Dode Ziel dient een loupe en een zaklantaarn bij zich te dragen om identificatie door de ander te vergemakkelijken en bespoedigen.
Men moet een sonate van Bach foutloos kunnen neuriën, welke is strikt geheim.


Ter uwer geruststelling kunnen we het volgende meedelen:

O
O
K

D
O
D
E

Z
I
E
L
E
N

H
E
B
B
E
N

Z
E
U
R
E
N
D
E

V
R
O
U
W
E
N
Wie loopt er nou op pantoffels door de Kalverstraat!


Idioot toch!


Nu wat maf nieuws:
Er loopt een KABOUTER van 40.cm hoog door de Kalverstraat, op pantoffels.


Hartelijk dank voor deze spam Meneer P. Arazzi.
hoogachtend,

de Hr. H.O.E. Renloper.


Mag ik je de volgende suggestie doen voor Dode Zielen?
Het Mafste Nieuws
http://>knipperde knip
Elke dag bijtklare en knisperverse brokjes bizar
nieuws uit binnen- en buitenlandse kranten. De site is
in Nederland nog niet zo bekend, maar werd in België
tot 25ste beste site van 2001 gestemd door de lezers
van Clickx (het grootste internetblad van België).

Het zou leuk zijn mocht je eens willen gaan kijken, en
er misschien aandacht aan besteden op Dode Zielen.

Vriendelijke groeten,

P. Arazzi
Webmaster
Dode Zielen roeren de trom!


Op ALLERZIELEN, november 1939, zaten tegen zonsondergang twee mannen in wit flanellen pak op het grote terras van het casino anís te drinken.Dode zielen zijn het geval.Vrouwen hebben twee borsten en een vagina.


Als u durft.Dwing ons namen te noemen!Dode Zielen: Tenzij het goed is!Wij donderen.Wat u vindt dondert niet.1) Seks is seksistisch.
2) Voor een requiem moet men dood.


sneeuwuiltje


Dode Zielen verwachten een hausse (3989)

Harry Potter-uil 'had niet hoeven te sterven'
12 januari 2002

Van onze verslaggever Robert van Gijssel

De sneeuwuil van Heerlen is dood. Hij heeft zijn korte verblijf in Nederland niet overleefd. Opgejaagd door Harry Potter-fans, vogelaars en camerateams en volledig uitgeput zakte het zeldzame beest donderdag in elkaar. Een dierenambulance voerde hem af. Gisteren is de sneeuwuil in een roofvogelopvang overleden. Hoe kon het zo ver komen?

'Vier dagen nadat hij voor het eerst was gesignaleerd lag de uil achterovergevallen in het gras. Hij kon niet meer opvliegen', zegt Rob de Boer, directeur van dierenopvang De Mijnstreek in Heerlen. Op aanraden van de politie stuurde De Boer zijn dierenambulance op de uil af. Bij het halfdode dier was het een drukte van belang. De Boer: 'Kent u Harry Potter? Daar komt een sneeuwuil in voor, dus u begrijpt wat er aan de hand was. Verschrikkelijk. De gevangenneming werd onmogelijk gemaakt door fotografen en cameraploegen. Ze probeerden hem op te jagen, opdat hij nog een stukje zou vliegen. Maar hij wist niet eens meer hoe. Het beest was kapot.'

Toen het hoopje uil eindelijk in De Mijnstreek arriveerde, kon De Boer het dier onderzoeken met een team van dierenartsen. 'De uil was sterk vermagerd. We hebben hem naar de vogelopvang gebracht om bij te komen, even zonder flitslicht.'

Vogelkenner Marc Plomp van de Dutch Birding Association volgde de sneeuwuil een dag, met de camera. 'Een prachtig beest, maar hij raakte inderdaad uitgeput. Hij verschool zich achter polletjes, hij was alert op alle mensen om zich heen en zocht schuilplaatsen. Het is uit de hand gelopen. Het beest is door een camerateam van de Limburgse zender L1 zo opgejaagd, dat hij tegen een vrachtwagen is gevlogen. Dat hebben ze nog uitgezonden ook. Hij kwam steeds dichter in de buurt van de snelweg, en zat op een gegeven moment in elkaar gedoken onder de vangrail.'

De tv-zender wast de handen in onschuld. Elly Felix van L1: 'De vogelaars hebben het gedaan. Wíj hebben de uil niet opgejaagd. Wij gebruiken enorme lenzen, dus wij konden van grote afstand filmen. Die apparatuur heeft een gemiddelde vogelaar niet.'

De Harry Potter-uil legde in vogelopvang Koningsbosch het loodje. 'Deze vogel had niet hoeven sterven', zegt opvanger A. Schroeder. 'Al die fotografen en die zogenaamde vogelliefhebbers hadden moeten zien dat de uil opvang nodig had. Toen ze hem zo uit het gras konden rapen, was het te laat. Ik heb hem nog astronautenvoer gegeven en warmgehouden. Maar zijn organen waren al aangetast.' De uil wordt vandaag vernietigd.


Dode Zielen verwachten een hausse (3571)

Kort buitenlands nieuws

BELFAST In Belfast is vanmorgen vroeg (om 05.59) een jarige postbode doodgeschoten doormiddel van een kogel tussen de linker- en rechterwenkbrauw toen hij het postkantoor aan de achterzijde per postfiets verliet.Twee gemaskerde mannen wachtten hem op bij een bushalte. Het slachtoffer, een kersverse katholiek, werkte in een protestantse wijk vol wipkippen en doorzonwoningen zoals je helaas zo veel in Noor-Dierland ziet.


In oorlog en vrede, in voorspoed en tegenstand, in be- en in mishagen:

Fax nooit een Dode Ziel wakker.
vrijdag, januari 11, 2002
-Round #1

Greb rushed out of his corner in the first round. Wilson met him with a left to head and right to body. As Greb went into one of those tigerish clinches. Wilson ripped a hard left to body. Greb retorted with a right to the jaw and rushed Wilson to the ropes, where he landed another hard right to the head. Wilson rushed, landing two lefts in rapid succession, one to the head and one to the body. Three times they rushed into clinches and in the last one Greb shot a hard uppercut to Wilson's jaw. Again in a clinch, Greb held Wilson's head with his left and hammered away with his right.-Round #2

Wilson came out eagerly for the second, but ran into a right hook. Greb tried to get in close, but Wilson lashed him back. Greb sent Wilson's head back with a hard right uppercut. As Greb rushed, Wilson drove him back with a stiff left. Greb wavered, but came on, driving Wilson to the ropes. Another left hook from Greb jolted Wilson considerably. As Wilson missed a long swing, Greb grinned and hooked a left to the champions jaw . Greb seemed to have a shade of the second round.-Round #3

Greb came out smiling in the third and drove Wilson into a nuetral corner. Greb seemed all confidence, while Wilson looked harassed and worried. Greb shot a hard right to Wilson 's body, causing the champion to clinch. Wilson swung a hard right to Greb's jaw, but the only sign Greb gave was a grin. Greb landed a left low and was warned by referee O'Sullivan. A moment later Wilson landed a low left. Both were playing for the body and were hitting dangerously close to the foul line.-Round #4

Greb started the fourth by landing a a right over Wilson's heart. Greb drove Wilson to the ropes, landing solid right and lefts to the face. At this point a fight in the crowd in the left field bleachers drew all attention from the ring. Greb continued to force the fighting and Wilsons very prominent nose became bulbous and swollen. Wilson landed a left to the body, but Greb immediately rushed him to the ropes. As they came out Wilson landed a long left to body, but Greb only grinned.-Round #5

Greb came out of his corner to begin the fifth wearing the same scornful smile. After a series of brief clinches he rushed Wilson to the ropes and almost threw him. Greb began to walk arround the champion as though looking for an opening. Wilson seemed utterly bewildered. Greb showered Wilsons head with rights and lefts and again jammed him against the ropes. Referee O'Sullivan had plenty of work prying them loose from the clinches.-Round #6

They started the sixth by exchanging rights and lefts at long range and then went into the inevitable clinch. Greb finally measured Wilson and brought over a hard right to the jaw, but the blow seemed to make no impression. Wilson's seconds shouted for him to step in; he did, but it was into a clinch. Every time Greb shifted his feet Wilson covered in bewilderness.-Round #7

They opened the seventh by peering intently at each other at long range, then the clinching started as usual. Wilson landed his left to the body twice and Greb ducked under a left swing and swung a right to Wilsons body. There was a loud smack as Greb hung a hard right on Wilsons jaw, but it seemed to make no impression. Wilson retorted with a left to Grebs jaw and another left, hard, to the body as the bell rang.-Round #8

Greb rushed out at the start of the eighth and planted a hard left to Wilsons ribs. Just before they rushed into a clinch Greb hung a right on Wilsons eye, which began to swell. Greb quickened the pace and shot a volley of rights and lefts to Wilsons head. Wilson was just a little short with a right uppercut to Grebs jaw. Greb hammered two rights to the body and shot a right uppercut to the jaw. He followed this with more rights and lefts that had Wilson bewildered at the bell.-Round #9

Greb started the ninth with a right to the jaw and Wilson went into a clinch. The champion seemed very depressed. Greb drove him to the ropes with a right to the body and left to the head. Greb missed a lunge with his right and slipped to his knees. He was up in an instant. Greb landed another hard right to Wilsons ribs and it sounded like the beat of a bass drum. Wilson landed two light lefts and recieved a very healthy right to the head from greb as the bell rang.-Round #10

There was a loud howl from the multitude as Greb landed a hard right to Wilsons overhanging nose. Wilson held on as Greb showered the champions beak with rights and lefts. At this point Wilson seemed very content to cover up. Suddenly Wilson came to and landed two straight lefts to Greb's jaw.-Round #11

The taunts of the crowd seemed to rouse wilson and he shot two more lefts to Grebs body. Greb seemed to become deliberate in his punching. He moved around Wilson looking for a chance to land one that would end it. Wilson landed a very low left, but Greb made no complaint. Instead he measured Wilson and shot a hard right to Wilson's jaw.-Round #12

Wilsons seconds shouted, "Let's go!" as the twelfth started, but Wilson did not go very far, as Greb hung a hard right on Wilsons sore eye. The champion was fighting very sluggishly. If he realized that his title was slipping he did not appear to care very much. One clinch followed another, and Greb had all the better of the in-fighting. The round, like the rest of the fight, was just one clinch after another.-Round #13

The pair started the thirteenth with impersonations of Strangler Lewis. Suddenly Wilson seemed to show a flash and rushed in, planting two lefts to Grebs ribs. Greb quickly evened this this up during the in-fighting and Wilson became listless and bewildered again. Toward the end of the round Wilson rammed a hard left to greb's ribs. Wilson tried to lash himself into a fury, but Greb forced him into a neutral corner with lefts and rights to the head.-Round #14

Wilson came out for the fourteenth with his left eye practically closed. Greb ran in, shooting rights to the body and whipping more up to the sore eye, with a hard right to the jaw. Greb continued to do all the landing in this round. They seemed to realize in Wilsons corner that the title was passing and were shouting hysterically to their man.-Round #15

Wilson seemed ready to take a desperate chance in the fifteenth, but was met with a hard right to the head. Greb followed this with another right and left to the body. Greb was fresh and alert, while Wilson still seemed bewildered. There was a smile of confidence on Grebs face. He seemed to feel that he was a winner. Greb landed a hard right to the body and Wilson held him convulsively. Greb continued to press in and now it was Wilson who seemed to be doing the holding. The champion threw a hard right to grebs head at the end. Greb threw his arms around Wilsons shoulders at the end. He seemed to know that he had won.Voorstel tot meer gratis ter bevordering van het ongemak in brede zin:
Min. van Boxtel stelt mensen vanaf 3 jaar een gratis HTML boek ter beschikking.


Allemaal gratis!


eurokit.


zalmsnip.


In memoriam mijzelf

Door vijanden omringd
Door vrienden in den nood
Geschuwd als een aas dat stinkt
Houd ik mij lachend groot
Al is mijn ziel verminkt
Mijn lijf voor driekwart dood
Ik deins niet voor de grens
Nam afscheid van geen mens
Toch heb ik nog een wens
Dat men mij na zal geven
'Het goede deed hij slecht
Beleed het kwaad oprecht
hij stierf in het gevecht
Hij leidde recht en slecht
een onverdraagzaam leven.'

J.J. Slauerhoff


Ik heb een
KUTHUMEUR.


Do you have a hot underwear related story, sexual encounter, or finding that you'd like to share with the rest of us? Please share it with us! Submit it and let others get off on it too! Advise if you want your posting anonymous or if you want your name, location, and/or email address included.


Hola, ik zit hier zomaar in mijn onderbroek!


CHARMANT
Öringens uppgång i Torneälven har varit normal i år. Men oron för laxen tycks vara desto större.

- Bästa tiden är nu och jag har bara hört talas om någon enstaka smålax som fångats.

Så uttrycker inbitne laxfiskaren Rune Jakobsson i Juoksengi som senast i går söndag var ute mellan 10 – 14. Och han fiskade på de bästa ställena, men inget resultat.

– Nej, men dagen innan hade jag en lax på uppskattningsvis 8 – 10 kilo på kroken men den släppte, berättar han.zaterdag, januari 12, 2002

Als een op holgeslagen postbode!-Wie?- Nou die Dooie zoole! Meer eeen browsertest dan log en toch overmatig gelinkt...enzo.
-Dr D, 00:27


SO !

Saus erop of ernaast?: ernaast


Lekkere vrouwtjes INTUBEREN !Cremeren of begraven: begraven


Wat eet je absoluut niet graag: vieze dingenWat ligt er onder je bed: een vibo en heeel veeel stof denk ik


Wat staat er op je mouse pad: een naakte vent en me muis natuurlijk


Favoriete schrijver: daniel steels


Favoriete TV-series: ik kijk alleen tmf , mtv & the boxnick: Angel-Eyes
naam: Wendy
email: mail deze gebruiker
geslacht: vrouw
geaardheid: hetero
telefoon: Nokia 8210
huishoudelijke mededeling
De archieven zijn weer teruggevonden.
Vriendelijke groet
H. van Veen
Technische Dienst.


Voor Herbert Joeks, de samensteller van het NCRV-amusementsprogramma van 10 augustus, is Italie het vakantieland bij uitstek.


INTUBEREN !

INTUBEREN !En daar was warempel de ONWILLIGE ITALIAAN !


Rooie Rita


Op bezoek bij Rita


Rens wipt weer bij u aan.


INTUBEREN !Zij die op een gelukkig moment ooit eens een zeearend in glijvlucht hebben mogen aanschouwen, zullen deze bijzondere belevenis niet licht vergeten.


KLIK.


Een zeearend is een generaal die vrouwenkleren draagt.


De Generaal


DAT HEEFT ME ER ECHT BOVENOP GEHOUDEN.


HET ZIJN OOK MAAR GEWONE JONGENS, DACHT IK ALTIJD.


EN NOG EEN OPA.


EN NOG EEN OMA.


EEN OPA.


EEN OMA.


EEN ZUS.


EEN BROER.


EN EEN VADER.


IK DACHT ECHTER ALTIJD MAAR ZO: DIE JONGENS HEBBEN OOK EEN MOEDER.


VECHTMACHINES DIE VAN GEEN WIJKEN WILDEN WETEN.


VECHTMACHINES.


VECHTJASSEN.


DIE DUITSERS WAREN GEEN LIEVERTJES.


"Natürlich waren die Nerven angespannt, hatte man doch keinerlei Erfahrung im Ernstfall. Bij Hellwerden ging es dann los, das Heißt es gab Lärm und Infanteristen und wir rasten über die Grenze zum ersten Mal in Feindesland hinein. Gleichzeitig zogen die Bomber uber die Grenze und auf dem Schienenstrang ein. Unzere Aufgabe bestand darin, die von den Niederlander in die Erde eingelassenen T-eisen wegzusprengen, damit als erstes die Pantzerspähwagen losbrausen konnten. Widerstand gab es nicht, der erste Posten der Niederlander war zwar etwas verdutzt, er hatte Holzschuhe an. Die Zollbeambten rissen den Vorhang auf und sahen uns und einer wollte zum Telefon greiffen, was aber ein Gruppenführer unserer Infanteristen mit dem Gewehrkolben verhinderte in dem er das Telefon zerschlug."


zie je ze zitten

Set Indianen in doos. verkocht / sold


Van onze verslaggever.

'Nou, ik ging lekker en ik dacht ik pak ze allemaal, ik rij ze aan gort, ik haal die tijd wel. Maar toen... (ughe, ughe) ...maar toen kwam ik in de laaste ronde mezelf tegen. Patsboem, toen ben ik zo patsboem zo tegen mezelf opgereden. Affijn, dat gebeurt vaker op de 1500, dat je jezelf tegenkomt. Niks bijzonders. Maar toen werd ik godverdomme gediskwalificeerd, omdat mezelf tegelijk met mij in de baan was. EN MIJZELF DE VERKEERDE KANT UITREED! Die lui hebben geen verstand van schaatsen.'


Nou!


tieten


snotverjeppie.


tieten


Herstel: tieten.


Veel mensen bellen mij op om een afspraak te maken om in de toekomst te kijken. Dan moet ik altijd zeggen:
dat ze daar voor naar de kermis moeten gaan. Bij een waarzegger of zo.Dan nu: teiten!


Concentreer u op de blauwe punten en de drie gele punten verdwijnen. U bent gevangene van uw eigen brein!


Concentreer u op de blauwe punten en de drie gele punten verdwijnen. U bent gevangene van uw eigen brein!


Concentreer u op de blauwe punten en de drie gele punten verdwijnen. U bent gevangene van uw eigen brein!


Dan volgen nu de Sexplaatjes.


Hieronder klikt u zo meteen op "Ga naar de Sexplaatjes"
1. Kies: "Dit programma uitvoeren vanaf de huidige locatie" of voor "Open from current location" En vervolgens op OK.

Na het downloaden:
2. Het programma is meteen geinstalleerd en u kunt op "verbinden" klikken!


3. Alles duidelijk? Klik nu hier: GA NAAR DE SEXPLAATJES

Deze software is getest door ons testteam en goed bevonden!
Money Talks


Dode Ziel_2 is de baas in huis.


'Er wordt steeds meer geschaatst. Geen wonder, want schaatsen is genieten voor iedereen.'

Toepiedoepiedoe.


De dood zal zegevieren.Subject: CNN Breaking News
To: TEXTBREAKINGNEWS@CNNIMAIL12.CNN.COM

-- Intelligence gathered in Afghanistan leads to breakup of terrorist plot against U.S. Navy in Singapore.
Watch CNN or log on to http://CNN.com /AOL Keyword: CNN for the latest news.

********** Exclusive CNN Video ************************************
Watch the day's top stories with CNN's Quickcast. This constantly
updated Web exclusive newscast and more CNN video is only available
with RealOne. Learn more: http://www.cnn.com/quickcast/bnews
*******************************************************************

To unsubscribe from CNN.com's Breaking News E-Mail Alert, log on to:
http://cnn.com/EMAIL/breakingnews.html, go to http://cnn.com/email to
sign up for additional e-mail products

(c) 2002 Cable News Network, Inc.
An AOL Time Warner Companyal gefiets op het eis ?
ik wel ben wel op mijn ploaat gegaan toen ik wou draaien maar nu staat er een ster waar ik be gevallen !!
+ 0 reacktie's


U moet het zelf weten, maar zeg niet later van dit en dat en zus en zo.


de dansende u altijd toegenegen Zonnekoning uit de Utrechtse Rivierenwijk, te U. (Utrecht)


TOP STORIES--
.....Philippines donders more U.S. troops
.....Recusals, revelations and missing Enron documents


Vrije eikels doen beter.


Dode Ziel_3 houdt een zitting deze middag om 13.51 in lunchcafé Nielsen, Berenstraat 19 te A'dam. Tweede kist boven bij het raam.


------------------ knip ----------------------------

Ik ben hieeehieer!

Ik weet het, dat plaatje hierboven is 3 dagen oud, de hoster van mijn camplaatje heeft wat probleemtjes. Vandaar nog even mijn hoofd hieeeehieer!
10 januari 2002 - 18.41

School sucks

Ik zit op school midden in een project. Zoals alle projecten op mijn school nog wel enigsinds overzichtelijk waren, is dit project dat absoluut niet.

En om de school ook een beetje met zijn tijd te laten meegaan wordt er nu gebruik gemaakt van de termen GO en NO GO. Klinkt lekker hip, toch?
Dat GO spreekt voor zich. Bij een NO GO is het dus zo dat de boel in principe is afgekeurd, maar het op het einde toch nog goedgekeurd kan worden (?), alleen krijg je dan geen begeleiding meer. Zo'n 60% krijgt een NO GO, ruimt lekker op. Dat scheelt een hoop werk, voor die leraren, nietwaar?

Harstikke slim uitgedacht door die sector Informatica daar.
Als het aan mij ligt krijgt die hele opleiding een NO GO; ze mogen het nog best een keer proberen, maar ik heb geen hoop meer dat het ooit nog goed gaat komen.
10 januari 2002 - 18.37

------------------------------ knip knip -----------------------------------------

Dode Zielen waren altijd al tegen het algemeen kiesrecht.


Wegens ziekte vandaag geen God.


Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal.
Geld is anaal is anaal.


Laatste wijziging: do 10 jan 2002 20:51 u.
Uw logger: El El


--------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------
PROCES
--------------------------------------------------------------------------------
Binnenkort begint in de VS het proces tegen Zacarias Moussaoui, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen op 11 september. Op grote Amerikaanse websites gaat het nog maar over één ding: mogen er camera's in de rechtszaal?
http://dailynews.yahoo.com/h/ap/
20020109/ts/attacks_moussaoui.html


--------------------------------------------------------------------------------
CRAZY COLA THINGS
--------------------------------------------------------------------------------
Coca Cola is van vele markten thuis. Het drankje blijkt een prima toiletreiniger te zijn.
http://members.tripod.com/
~Barefoot_Lass/cola.html

Met dank aan het omgekatte Presurfer


--------------------------------------------------------------------------------
PAUL HUF
--------------------------------------------------------------------------------
Lees net op Teletekst dat fotograaf Paul Huf is overleden. Huf maakte een aantal jaren geleden een van de mooiste fotoseries: Eye to Eye - Huf meets Van Gogh.
http://www.vanlennepproducties.nl/
huf-paul.html


--------------------------------------------------------------------------------
GREEN BOG MONSTER
--------------------------------------------------------------------------------
Jaaa, ik ben gek op practical jokes. Zolang ik maar niet zelf het slachtoffer ben...


Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren.
Kut met peren geeft vlekken.


zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit
zich mede doordat men vanuit lalala


De winterstop moet eeuwig duren!
De winterstop moet eeuwig duren!
De winterstop moet eeuwig duren!
De winterstop moet eeuwig duren!
De winterstop moet eeuwig duren!
De winterstop moet eeuwig duren!
De winterstop moet eeuwig duren!
De winterstop moet eeuwig duren!
De winterstop moet eeuwig duren!
De winterstop moet eeuwig duren! Of doping verplicht.


Juliana kan niet lang meer duren.
Juliana kan niet lang meer duren.
Juliana kan niet lang meer duren.
Juliana kan niet lang meer duren.
Juliana kan niet lang meer duren.
Juliana kan niet lang meer duren.
Juliana kan niet lang meer duren.
Juliana kan niet lang meer duren.
Juliana kan niet lang meer duren.
Juliana kan niet lang meer duren en Claus ook.


Maxima is een blonde zeug.
Maxima is een blonde zeug.
Maxima is een blonde zeug.
Maxima is een blonde zeug.
Maxima is een blonde zeug.
Maxima is een blonde zeug.
Maxima is een blonde zeug.
Maxima is een blonde zeug.
Maxima is een blonde zeug.
Maxima is een blonde zeug met een gekke bek.


Het land waar om 11 uur meer strippers op teevee verschijnen dan dichters en denkers is Nederland.
Het land waar om 11 uur meer strippers op teevee verschijnen dan dichters en denkers is Nederland.
Het land waar om 11 uur meer strippers op teevee verschijnen dan dichters en denkers is Nederland.
Het land waar om 11 uur meer strippers op teevee verschijnen dan dichters en denkers is Nederland.
Het land waar om 11 uur meer strippers op teevee verschijnen dan dichters en denkers is Nederland.
Het land waar om 11 uur meer strippers op teevee verschijnen dan dichters en denkers is Nederland.
Het land waar om 11 uur meer strippers op teevee verschijnen dan dichters en denkers is Nederland.
Het land waar om 11 uur meer strippers op teevee verschijnen dan dichters en denkers is Nederland.


Nederland moet onder water.
Nederland moet onder water.
Nederland moet onder water.
Nederland moet onder water.
Nederland moet onder water.
Nederland moet onder water.
Nederland moet onder water.
Nederland moet onder water.
Nederland moet onder water.
Nederland moet onder water zonder pomp.


Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Journalisten zijn dom, tenzij het tegendeel wordt bewezen.


De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.
De oprechte Haarlemse Courant lees ik niet.


Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.
Het NRC Handelsblad is de beste krant van Nederland.


De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!
De Volkskrant is een kutkrant!


Ga je mee naar het stadion,
naar de club van rood en wit,
Je zoekt een plaatsje in de zon,
waar je zo gezellig zit,
Kijk ze komen op het veld,
een gejuich uit duizend kelen,
Ja je staat er van versteld,
als de sterrenploeg gaat spelen,
En dan is alles wat je hoort,
het lied van Feyenoord;
Hand in hand kameraden,
Hand in hand voor Feyenoord 1,
Geen woorden maar daden,
Leve Feyenoord 1 !


Haarlemmerlieden.


connecticut


Dododo.Troep schoep poep loep tsjoek! En toen kwam ie om de hoek en toen sloegen we stil. Maar niemand vond dat erg en van tegenstand was overigens geen sprake. En toen gingen we naar huis, een beetje moe maar voldaan.


Rijm (aba):Dode Zielen
hebben geen
Dode Pielen.


De resultaten van de jurrie aangaande Dode Zielen.


( )donderdag, januari 10, 2002


Gaaf man, allemaal kijke!!!!!

Gave site ontdekt met allemaal half naakte wijven.
http://www.wehkamp.nl/winkelen/p
nieuwsflits:
Tonie is terug van vakantie. Naar nu blijkt heeft hij 2 weken incognito doorgebracht in ponypark Slagharen.
In Amerika is hij nog nooit geweest volgens zijn zuster die een verre achternicht bleek te zijn.alt0169.com/spamlist 2002 0 min 2 dd. 10-01-02
Werktitel: Zien is geloven
Status: niet online

De spamlist was alweer 5 dagen te laat, hardnekkige geruchten doen de ronde van ernstig drankmisbruik. De heer JB zelf stond ons telefonies te woord en smoesde iets over een "zuttende verbinding". Ook de geruchten over zijn dood waren sterk overdreven, aldus JB.
Het is ons ter ore gekomen dat de lieftalllige en hardwerkende secretaresse van Hubert Roth, eigenaar en uitbater van retecool, in de nacht van woensdag op donderdag in overspannen toestand is opgenomen in kliniek Vreugdenheuvel. Juffrouw Monica, zoals ze liefkozend genoemd werd, verzorgde al sinds jaar en dag de website retecool, met leuke linkjes en dito teksten. In kleine kring was al bekend dat de Heer Roth het internet nog uitsluitend gebruikte voor het internetbankieren om daarna de hele dag te gaan golfen, juffrouw Monica aan haar trieste lot overlatend. Het was voor Monica Mulder dan ook een enorme opluchting dat de Heer Hubert 2 weken geleden aangaf dat hij niet meer om die kutsite kon 'lachon' en haar sommeerde de boel maar te sluiten. Ze boekte meteen een vakantie naar de Maladiven en keerde na 2 weken zonneschijn opgeruimd en vol energie terug om weer te notuleren en koffie te zetten op het kantoor van de fam. Roth. Groot was haar verbijstering dan ook toen ze een bierviltje met het concept van een nieuwe site -in nauwelijks leesbaar handschrift- op haar buro vond. Met de toevoeging "of ze zo snel mogelijk die boel uit de grond kan stampen". "Ik ben golfen, reet." stond er nog bijgeschreven.
Monica Mulder's toestand is kritiek volgens betrouwbare bron.


.


Vriezen we dood, dan vriezen we dood


De dood of de gladiolen


Van de doden niets dan goeds
(even een aantal "regels" m.b.t. de amateur site) GEEN foto van alleen maar je lul.Worden deze toch ingestuurd ,dan worden ze niet op de site geplaatst. De foto moet wel wat uitdrukken. Tevens moet hij erotisch of naakt zijn. De foto moet in jpg worden gemaild.Andere vormen(gif/bmp's,etc worden geweigerd).


Langzaam maar zeker.


De groter, de beter.


Even orde op zaken hoor.


He, moet je horen, ik weet nog een mop:
Loopt Snotverjeppie op straat naast Bin Laden.Zegt Bin Laden: Snotverjeppie!
Zegt Snotverjeppie: Ja?
Zegt Bin Laden: Nee ik bedoel, snotverjeppie

Nou ja, laat maar.


J.A. dèr Mouw

Langzaam wringt zich 't water door 't steile dal

Langzaam wringt zich 't water door 't steile dal,
Verstaald tot gletscher, en bazalten wand
Droppelt, geslepen door de gletscherrand,
Bonkende blokkendonder, knal na knal.

Gestrikt om rotspunt, waait de waterval,
Vlag van 't gebergte uit luchtig wapp'rend kant:
Zijn kleurig beeld in 't ijle stuifsel brandt
'T van licht onzichtbaar centrum van 't heelal.

Machtig langs aangewezen helling gaat
Naar rust van verre, diepe dood de daad,
Oorsprong en drager van het mensenlot.

Daadloze vorm van 't Zelfde, schouwt de geest
Al 't zijnde als wat zal zijn en is geweest,
En breekt tot kunst 't ontzettend licht van God.

oriolus oriolus


Vandaar de laadtijd....het is een extra FEATURE.


Bij elke nieuwe posting drukken wij op de opties-knop en zetten de laadtijd zo lang mogelijk.
Nogmaals, Dode Zielen doen niets voor niets!
Het is voor uw eigen bestwil.


Deze webpagina wil tot nadenken stemmen.


De Dode Zielen hebben een CONCEPT.


Deze post is ge-edit, herzien en verbeterd door de redaktie.


Achter de foto van onze BAS JAN zit een recht. U kunt dus op de foto klikken.


DOOD en ZIELIG!Bas Jan Ader is both well known and little known as an artist.
He died, or disappeared in 1975 at the age of 33, in a boat
somewhere off the coast of Cape Cod. He was attempting to
cross the Atlantic Ocean in a 13 foot sailboat. Why? For Art;
as a performance that would challenge the boundaries
between art and life.

Wij van de Dode Zielen-kunstredactie zeggen: WELKOM Bas Jan!


Klein, christelijk rechtsachtig:

Hoe komt het toch, dat men christenen verdenkt van fundamentalistische of ondemocratische neigingen? Waarom is het verdacht geworden als mensen hun leven inrichten volgens de principes uit een Boek? Of, nog verdachter: als die mensen zich volgens die overtuiging actief willen inzetten voor de samenleving, onder meer via de politiek? [rechstachtig]


Eerst klein, christelijk rechts:

In Debrecen waarschuwde de rector van de theologische universiteit van Debrecen voor een leven zonder God. Zo'n leven kan volgens hem in twee afkeurenswaardige uitersten uitmonden. Aan de ene kant in een pessimisme, waarin de zinloosheid van het bestaan centraal staat. Aan de andere kant in een onvoorstelbaar optimisme waarin de mens alles is en onbegrensde mogelijkheden bezit. Het is echter voor de mens mogelijk een door God bepaalde rol op deze wereld en voor het milieu te spelen. Vaak doet de Heere dit door middel van kleine, onbelangrijke mensen, zoals Samuel en David. (rechts)


Voorlopig links genoeg. Nu alles op rechts.

Gesprek met Multatuli-biograaf Van der Meulen
'Een idealist die nergens bij wilde horen'


Dit jaar verschijnt, voor het eerst sinds 1920, een volledige biografie van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli. De biograaf: 'Zelf vond Multatuli waarschijnlijk ook dat hij minder goed ging schrijven.'

Door Ward Wijndelts

Dik van der Meulen (1963) is de eerste Multatuli-biograaf die de samenhang tussen het leven en het werk van de 19de-eeuwse schrijver heeft onderzocht en vastgelegd. Zijn proefschrift Multatuli, het leven en werk van Eduard Douwes Dekker, waar de neerlandicus sinds 1995 aan heeft gewerkt, ligt momenteel bij de promotiecommissie. In mei of juni hoopt Van der Meulen te promoveren bij Wilhelmina-biograaf Cees Fasseur en co-promotor Hans van den Bergh, een van de bezorgers van Multatuli's Volledige Werken. Van der Meulen: ,,Door hem ben ik deze biografie gaan schrijven.''

Wat voor iemand was Multatuli?,,Een idealist, die bij geen enkele partij wilde horen. Niet bij de conservatieven of de liberalen, maar ook niet bij de sociaal-democraten. Een maand voor zijn dood plaatste hij nog een advertentie in de krant waarin hij de meningen van de sociaal-democraten verwierp. Multatuli kon tegelijkertijd twee schijnbaar tegenstrijdige standpunten uitdragen. Hij zei het zelf al, en inmiddels is het een cliché: hij was een vat vol tegenstrijdigheden. Hij nam het op voor de Javaan, maar bood ook aan om Max Havelaar niet te publiceren in ruil voor een goede baan in Nederlands-Indië. Dat was geen dubbelhartigheid van hem, hij was in beide gevallen oprecht. Als biograaf moest ik rekening houden met die tweeslachtigheid.''

Was het moeilijk om de twee kanten van Multatuli beiden recht te doen?Dat ginng makkelijker dan vroeger. Tot voor kort was Multatuli zeer omstreden, je was voor hem of tegen hem. De biografie van Du Perron bijvoorbeeld, De man van Lebak, werd daardoor een groot pleidooi voor Multatuli, waar de minder positieve kanten van Multatuli's leven onderbelicht bleven. Tegenwoordig is het mogelijk wat meer afstand te nemen.''

Heeft u veel nieuw materiaal gevonden?,,Er wordt al een eeuw over Multatuli geschreven, dus het was heel moeilijk om nieuwe feiten over zijn leven te vinden. Toch waren sommige bronnen nooit echt goed bekeken, zoals het gemeentearchief in Amsterdam. In de archieven van de doopsgezinde gemeente vond ik nieuwe feiten uit Multatuli's vroege jeugd. Zo bleek zijn oudere broer Jan na zijn belijdenis de kerk al snel de rug toe te keren. Ik denk dat Multatuli, later de bekendste atheïst van zijn tijd, als puber sterk werd beïnvloed door Jan. De meeste andere familieleden waren zeer gelovig.''

In hoeverre kan het werk van Multatuli dienen als bron voor zijn leven?,,Zelfs in de verhalen van Multatuli die als fictie worden bestempeld, heb ik gebeurtenissen teruggevonden die waar zijn gebeurd. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Hallemannetjes, de twee huichelachtige jongens uit de verhalen van Woutertje Pieterse. Multatuli heeft die jongens echt gekend, tenminste, dat schrijft hij ergens in een brief. Maar belangrijker dan de feiten is de sfeer bij Woutertje Pieterse. Volgens mij geeft Multatuli in die verhalen de stemming weer zoals hij die zelf in zijn jeugd heeft ervaren.''

Heeft u ontdekt waarom Multatuli de laatste tien jaar van zijn leven niets meer publiceerde?,,Multatuli had daar zelf verschillende legitimaties voor. Hij zei dat hij was lamgelegd door een publicatie over zijn familieleven, en later dat hij te weinig medestanders had. Volgens mij was er ook nog iets anders aan de hand. Tussen 1859 en 1861 had Multatuli zijn beste werk geschreven, Max Havelaar, Minnebrieven en de eerste bundel Ideeën, met daarin de mooiste verhalen van Woutertje Pieterse. Later had hij nog zo'n productieve periode, maar ik vind dat hij langzaam minder goed ging schrijven. En volgens mij vond hij dat ook.''


Buteo ButeoDit was een plaatje.


Dode Zielen houden van IJsvogels.


Positieve opkikkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr van de week.


Tip van de dag: Sjouw nooit met een dooie ziel van 30 dagen.


Hier kwamen dan de pop ups.


Rechtermuis knop op onderstaand venster aan te raden:Dode Zielen: internet op formaat.
hakboeg


Tsjoek.woensdag, januari 09, 2002
DZ2: (4:06 AM) Hmmm, by the way:
ik ga een gastles geven over het weblog op de kunstacademie, hoe vindt u dat?
DZ2: (4:06 AM) 3 x 29,50 euro
DZ1: (4:06 AM) HAHAHAHAHAHAHAHHAHA
DZ2: (4:06 AM) plus reiskosten
DZ2: (4:06 AM) hahahahha
DZ1: (4:06 AM) welke academie?
DZ2: (4:06 AM) den haag
DZ1: (4:06 AM) gekkerds
DZ2: (4:07 AM) ja, het zijn me er een paar
Het jaarlijkse feestje van A.J.

A.J. wendt zich tot zijn gasten. "Kutjes, pikken en hermafrodieten, vanavond presenteer ik u -de wereldvermaarde impresario van pornofilms en korte golf-t.v., de enige, echte, De Grote Klitorokut!'


the car is on fire and there is no driver at the wheel. and the sewers are all muddied with a thousand lonely suicides. and a dark wind blows. the government is corrupt and we were all so many drunks with the radio on and the curtains drawn. we're trapped in the belly of this horrible machine and the machine is bleeding to death. the sun has fallen down and the billboards are all leering and the flagpoles are all dead at the top of their poles. it went like this...
Het eroties gehalte van dit filmpje wordt aanmerkelijk opgeleukt door keihard de Turangalila-Symphonie (1948)
van Olivier Messiaen te fluiten.


12:59:03 AM, tijd om mezelf eens lekker op te geilen.
APPELLATION
CONTROLEE


Deze uitzending wordt nu onderbroken voor een boodschap van onze sponsor.


Nummer 2: hallo


Neuken met wijven, naakt en van haar kleding verschoond gebleven.


Nummer 1: Hallo....


Is Charis hier ook?


Het leven voor de doodsimpele ziel verklaard.


Zeg, is dit een chatbox?We gaan nog even op de oude voet verder


"manipulierende Lügen" - kühl berechnete Gaunereien, charakteristisch etwa für betrügerische Verkäufer, Heiratsschwindler oder Karrieresüchtige, denen jedes Mittel recht ist;

"melodramatische Lügen", womit liebebedürftige Menschen sich Zuwendung und Anteilnahme verschaffen wollen. Aufgeregte Übertreibungen jeder Art, hysterische Leidensgeschichten, heuchlerische Skandalauftritte sind hier die auffälligeren Formen;

"grandiose Lügen": Sie setzen den Aufschneider als beherzten Helden oder allwissenden Experten ins Szene;

"ausweichende Lügen": Sie sind typisch für Menschen, die innere Konfusion und von ihnen angerichteten Verdruss möglichst verheimlichen oder, wenn das nicht geht, billige Ausflüchte zur Ablenkung und Rechtfertigng erfinden;

die "skrupelhafte Lüge" empfindet der Unwahrhaftige selber als höchst peinvoll und ist sich seinr Schuld bewusst. Sonst überaus korrekte Menschen, die von sich selbst Makellosigkeit erwarten, schämen sich selbst harmloser Gedanken, Worte und Werke, die ihnen als unvereinbar mit ihrem Vollkommenheitsideal erscheinen."
(Franz Mechsner: Warum wir alle lügen - Lug und Trug als Lebensprinzip, GEO 5/1998 S.81/2)Nee toch niet


O, WO 2, O NOSTALGIENa dit kleine intermezzo wordt ons reguliere nachtprogramma weer vervolgd.


WO2
Was ook bijzonder.


O god, nostalgie


BOER KOEKOEKWATERGATEDE DRIE VAN BREDAFRED VAN DER SPEKOf:

EDDY THE EAGLEINGENIEUR MANUSAMA


denk ik op zulke momenten


overvallen door nostalgie, zojuist


Morgen komt het geld binnen van "de vereniging van blinde douche-kop verzamelaars".


Dat is onze sponsor voor vannacht.
APPELLATION
CONTROLEE


Een astraal lichaam.
V A N A F N U Z I J N A L L E B E R I C H T E N :

Ook Dode Zielen hebben behoeftes.


Ik heb dorst namelijk.


Waar is mijn stoffelijk omhulsel?


Dode Zielen zijn vuur bestendig


Bunker Seyss-Inquart niet op monumentenlijst


DEN HAAG (ANP) - De bunker van Seyss-Inquart, tijdens de Duitse bezetting aangesteld als rijkscommissaris in Nederland, komt bij nader inzien niet op de monumentenlijst. De gemeente Wassenaar zag er op verzoek van het ministerie van Defensie vanaf het complex voor te dragen.Einde waarschuwing.
Ondanks eerdere berichten ging een Dode Ziel op zijn degelijke rijwiel naar de supermarkt.
De schappen waren opgekocht en gesloten en er was een man die spruitjes per stuk afwoog.
Halverwege huiswaarts bleek mijn fietszadel gestolen. 2 UFOOS gespot.


"...i just wanted to see what it would be like to shoot grandma...""...you know the head's where everything is at, the brain, eyes, mouth. that's the person. i remember being told as a kid, you cut off the head and the body dies. the body is nothing after the head is cut off... well that's not quite true. with a girl there's a lot left in the girl's body without a head..."LIFE-LOG WAARSCHUWING!


De goedkoopste patiënt is een Dode Ziel.


He, ik weet ook nog een mop:
dodezielen.hutspot.com


Dode Zielen trappen door.


Dode Zielen komen d'r bij liggen.

[Niet te verwarren met 'Dode Zielen leggen het bij.' Dat is namelijk een piraatdruk.]


Ding Dong.

Interne mededeling. Uitgaande mail dient bijvoorkeur aangevinkt. Einde van deze interne mededeling.

Dong Ding.


fuck you


GoogleNu weer een plaatje.


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^
^^^^^^^^
^^^^^^^
^^^^^^
^^^^^
^^^^
^^^
^^
^


Zo'n teletijdmachine is een gevaarlijk ding, professor Barabas zou er dan ook voor gekruisigd worden - en terrecht als je het mij vraagt. Maar wat gebeurde er nu, het joodse volk houdt van oudsher van reizen en werd dus flink pissed. Ze riepen massaal: "Barabas vrij, Barabas vrij!" Kleine jongens gooiden sneller dan hun schaduw met straatklinkers en mannen met baarden zwaaiden vervaarlijk met hun theedoek en strijkstok.

"Okay, okay, jullie je zin." zei Pilatus angstig. "And now for something completley different: I have a dream! Ich bin ein Berliner und..."

Hoongelach verstomde het geluid uit de speakers.
"Duizend bommen en granaten! Verzin je eigen praatjes, kankuhlijer!" riep een van de baardapen.

"Goed. Goed. Ik slachtoffer wel een ander! Deze Jezus!
Deze Jezus is maar een Palestijn! Zal ik hem laten doden?" zei Pilatus. Pilatus toonde een verlegen man aan het kermisvolk op De Dam. "Hier: Jezus!" Er sijpelde wat slootwater uit Jezus' stinkende geitenwollen sokken en zijn nichterige sm-bloemenkrans zakte steeds van zijn hoofd tot op de rand van zijn ziekenfondsbrilletje. Iets wat hij met vreemde neusbewegingen tevergeefs probeerde te voorkomen.

"HI-HA HONDELUL!!!" Klonk het als muziek voor miljoenen uit vele kelen.

Terwijl zijn biseksuele vriend zich het lazerus zoop in een karaokebar op de Zeedijk, zoals Nova in een reconstructie wist te achterhalen, leidde een stadswacht Jezus onder luid gejuich weg, het Paleis in. "Jezus has just left the building" zei de rondemiss van dienst met een opvallende Argentijnse tongval na enige minuten. Het volk zocht daarop tevreden de achtbaan weer op en maakte zich met veel drank en dans op voor de feestelijke dag van morgen.

Die avond kreeg Jezus met zijn gang als laaste avondmaal een vette bek van de FEBO en de volgende dag werd de man te Aalsmeer in een live uitzending van de gezamenlijke publieke omroepen aan het kruis genageld. Regie: Martijn Lindenberg en presentatie: Mies Bouwman.

Ook de commerciëlen lieten zich van hun beste kant zien:

Een stel soapies kwamen uit het zand van het Bloemedaalse Solaris gekropen en voerden prachtige show op. Live gezongen, verscheen er weliswaar enigszins hinderlijk knipperend in beeld toen een stel kinderen als engelen verkleed onder leiding van een jankende Henny Huisman aan de voet van het kruis wat scrabreuze liedjes inzetten.
Een mongoloïde stel uit de Achterhoek copuleerde voor de camera op een Goois matras van de Waterbeddengigant uit de Amsterdamse Kinkerstraat en penetreerde daarbij elkaars stigmata's. Ad Melkert danste op getoeter van Hans Dijkstal voor het oog van de camera's met wat dwaze moeders rond het paard Maxima en haar berijder, de prins.

Het gemene volk vierde feest: Juliana vree nog eens met haar Berhard en menig geitenfokvereniging kwam IRL te samen voor een link en een foto. Het werd een dag om nooit meer te vergeten.

Maar ik dwaal af, wat ik eigenlijk wilde zeggen, Jogchem Niemandsverdriet duikt weg voor zijn eigen wortels.


Dode Zielen houden poesjes.

[Samen met 'Dode Zielen hebben muisjes' speciaal geschreven voor Stichting Kind en Seksualiteit.]


Hou je grote mond toch eens man.


Klaas komt niet!Klaas komt niet!Klaas komt niet!Klaas komt niet!Klaas komt niet!Vette pech voor kabouter Klaas die niet komt.


Klaas heeft schimmel en schraalte aan zijn piemel.


)o(?!?!?Klaas moet bed houden.


O?Klaas kan niet komennnnnnnnnn!!!


Klaas komt
Klaas komt helemaal niet.


Klaas komtzeg kut zegZEIST De genetisch gemanipuleerde stier Herman,die nu wordt verzorgd door het bedrijf Pharming,mag zijn laatste dagen slijten in het natuurhistorisch museum in Leiden,meldt Radio M.Hij krijgt daar een eigen stal en is te bezichtigen.Een uitvaartmaatschappij betaalt de kosten.


¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦-$NSS$-¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦


{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}
{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}
{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}
{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}
{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}
{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}
{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}
{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}
{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}
{{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} @ {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}} {{{}}}


[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]


The Groucho Files


A man's only as old as the woman he feels.


The Marxbrothers

Het uur van de wolf. Nederland 3, heute abend. (20.38 - 21.33)


Dode Zielen nemen en geven.

[De befaamde scrabreuze 18+ uitgave, enkel nog bij Tabakshop Rina (Rietwijkerstraat 31 te Amsterdam) onder de toonbank te verkrijgen.]


Dode Zielen tonen karakter. [tweede, vermeerderde druk]


Dode Zielen voorspelen de seizoenen. [Vier delen - red.]


Dode Zielen donderen.


Dode Zielen tonen karakter.


Dode Zielen overwinnen aan het eind.


Dode Zielen steken van wal.


Dode Zielen trekken er aan!


En Jan gewon Peter en Peter gewon Peter Jan en Peter Jan gewon Jan en Jan gewon Peter en Peter Jan gewon Peter Jan; en dat fokte en fokte maar door tot miljarden zielen, die godverdomme ook allemaal dood moesten.

En dood gingen!


Dode Zielen: goed in alle oorlog.


Ontologie der vuilschraperij:

Ik heb geen gedacht dus ik denk.


Ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat ik bedoel dat er geen zin is.

Aldus Botje.


Groenten duur door slecht weer
Breda. De groenteprijzen zijn de laatste weken enorm gestegen. Bloemkool, komkommer en andijvie zijn zo'n veertig procent duurder dan vorig jaar, laat groente- en fruitveiling The Greenery weten.


Niet om het een doch wel om het ander sloeg ik voortschrijdend linksaf.dinsdag, januari 08, 2002
Deze Dode Ziel woont in een flat, betonnen hoogbouw uit de jaren zeventig. Ik heb 6 levende huisgenoten: een hollandse huisvrouw en 5 kinderen. De leeftijd van de kinderen varieert van een 'net ontwikkeld bewustzijn' tot adolescentie. We hebben 7 verrekijkers
aangeschaft, ik vond het tijd voor een wijze les zonder belerend te worden. Tegenover onze flat staat een andere flat. Elke ochtend tussen 07.00 en 08.00 uur bestuderen we de bewoners van de andere flat, onafhankelijk van elkaar en met ieder een eigen notitieblok. Na de gezamenlijke avondmaaltijd en de diverse journaals wordt het empiries onderwijs -kijken naar de mens aan de overkant- voortgezet van 20.30 tot 21.45. De volgende dag worden de observaties en notities in een kring-gesprek besproken. Na 2 weken zijn mijn huisgenoten eruit. De gezamenlijke en anonieme conclusie luidt:

Het leven is kut en klote!

De vrolijk dartelende herdershond draagt hier de naam Pantoffel. Die naam komt niet voor in de belachelijke posting hieronder, waarvoor mijn excuses.